Stervensbegeleiding

‘Stervensbegeleiding’ en rouwbegeleiding zijn van belang voor mensen die ernstig ziek zijn en moeten gaan sterven of wellicht willen gaan sterven. Ook is rouwbegeleiding belangrijk voor hen die de stervende omringen.

Rouwfasen bij het sterven en door het leven heen
Bij stervensbegeleiding is er sprake van een begeleiding ‘door fasen heen’. En eigenlijk is het goed voor iedereen. We maken immers allemaal fasen van verlies door. Bijvoorbeeld verlies van een baan, verlies van het jong zijn, verlies van een relatie, een onvervulde kinderwens en ga zo maar door. Als we vergelijkbare begeleiding krijgen tijdens ons leven zal de kwaliteit van het leven aanzienlijk verbeteren. 

We hebben allemaal weleens gehoord over iemand die door de medici was opgegeven op korte termijn, maar dat deze toch nog máánden of jaren in leven bleef.
Maar wat nu als hier geen sprake van is? Dat de tijd om verder te reizen daadwerkelijk is gekomen? Hoe ga je met de stervende om? En hoe is het als er sprake is van palliatieve sedatie (waarbij de stervende o.a. slaapmedicatie in combinatie met andere middelen krijgt)?

Programma
- Ervaringen uitwisselen, 
- we gaan in vogelvlucht leren hoe je met de stervenden om kunt gaan,  
- we gaan ook een beetje ervaren hoe het is als je tijd is gekomen om door te reizen naar een andere dimensie en je leven en dierbaren op de aarde achter te laten.
- Mogelijkheden die de energetisch begeleider heeft om de stervende te ondersteunen in zijn/ haar proces.

Nb. Werk je als vrijwilliger in een hospice, dan zal deze cursus voor jou grotendeels herhaling zijn.

Data
maandag 16 oktober van 19.30-21.30 uur
dinsdag 17 oktober van 1000-16.30 uur

Deelnamebedrag
: € 125,-
Docent: Karin Groot

Een deelnemer over deze workshop:
Het was een  heerlijke, verrijkende dag. 
De vrijdag daarna heb ik heerlijk de tijd genomen om je syllabus te lezen en mijn aantekeningen uit te werken. Mijn complimenten voor de syllabus! Helder, duidelijk en overzichtelijk geschreven. 
Samen vormt het weer een bredere basis om verder op voort te bouwen.
Tot de volgende keer!
Naar het overzicht

Informatie over de planning

Vooraf

Al onze activiteiten zijn openbaar, iedereen kan zich dus inschrijven. In sommige gevallen is een vooropleiding nodig, dan staat dit erbij vermeld.
In april 2017 zal de ASPI een screening ondergaan voor accreditatie door beroepsvereniging VVET. Daarna volgt een accreditatietraject bij de SRNO.

Inschrijven via het inschrijfformulier voor een workshop, module of opleiding waaraan je wilt meedoen.
Inschrijfformulier.

Staat de cursus die je zoekt (nog) niet ingepland? Stuur dan ook je inschrijving in, zo weten we hoeveel animo er is en kunnen we het eerder organiseren.
Tarieven

Verwacht, o.a.:

En nog veel meer. Kijk daarom regelmatig even op onze website.
Staat de workshop die jij wilt volgen er niet bij? Laat het weten, wellicht kunnen we ook die organiseren!

Heb jij kennis en kunde in de lijn van de ASPI visie en -filosofie en zou je bij de ASPI een lezing, workshop of cursus willen geven? Meld je dan gerust met je plan, lesstof (jouw copyright) en programma. Houdt rekening met een ideëel uurtarief, want zo werken we op de ASPI.

Contact.