Zoeken in de website

Inschrijven Nieuwsbrief

Mindfulness & Mediteren

Cursussen: mindfulnes & meditatie basis en vervolg.
Opleidingen: mindfulnes & meditatiecoach, en meditatieleraar I en II.

Dat je nu op deze pagina bent gekomen betekent dat je belangstelling hebt voor mindfulness en het mediteren. Welkom!

We zijn regelmatig bezig met de toekomst en met het verleden, maar hoe zit het met NU?
Waar je ook precies naar op zoek bent, we hopen dat je hier antwoord vindt op je vragen.

Waarom zou ik mindful mediteren?
Elk mens is een in zichzelf functionerende eenheid. Natuurlijk zijn we sociaal verbonden met onze omgeving en leven we daar al vanaf onze geboorte vaak naar. Weg van onszelf. Maar in principe hebben we alles in ons om van binnenuit te kunnen leven. Dus in plaats van buiten naar binnen kunnen we dan van binnen naar buiten.

We kennen onze buitenwereld, maar wie zijn we eigenlijk zelf?
Hoe zou het zijn om je aandacht ook weer eens naar binnen te richten? Met de aandacht in het nu. Dat is mindfulness. Wat gebeurt er in mijn lichaam? Wat voel ik onder allerlei omstandigheden? Hoe ga ik met mijn emoties om? Welke invloed hebben mijn gedachten op mijn manier van leven? Wat krijg ik aangereikt vanuit mijn geest? Krijg ik wel wat aangereikt? En wat betekent spiritualiteit nu eigenlijk écht voor mij?

Allemaal vragen waar we ons mee bezig kunnen houden. Natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar wanneer je er behoefte aan hebt, er klaar voor bent. En uiteindelijk komt dan onafwendbaar de vragen:  
'Wie ben ik nu eigenlijk zelf, waar kom ik vandaan, waar ga ik naar toe en wat wil ik nu?'

Wat is mindfulness en meditatie?
Er zijn verschillende technieken die eigenlijk allemaal zijn gericht op het stopzetten van het wervelen van je gedachten.

Als je jezelf door de dag eens observeert zul je ontdekken dat je denken niet stilstaat. Er is altijd wel wat te denken. Het gaat maar door en als je denkt er klaar mee te zijn gebeurt er weer iets om je heen en begint het hele verhaal weer van voren af aan.
Hoe zou het zijn als je gedachten eens tot rust komen, even een pauze nemen? Dan blijkt er plaats te zijn voor iets totaal anders, waar je best wel nieuwsgierig naar kunt zijn.

Hoe mindful mediteren? 
Het is gemakkelijk, wel heb je er zelfdiscipline voor nodig. Maar ook als het dagelijks mediteren na verloop van tijd naar de achtergrond verdwijnt, is er nog niets verloren. Dit komt omdat we in het centraal zenuwstelsel het woord ‘moeten’ niet kennen, dus je kunt elke gewenst weer verder met je aandachtstraining.

Je zult mogelijk nu zelf al tot de conclusie zijn gekomen dat mindfulness en meditatie in feite heel natuurlijke manieren zijn om je gedachten tot rust te brengen. Het zou heerlijk zijn als iedereen dit gebruikte om beter en harmonischer te kunnen leven. Het omgekeerde is echter waar. En dit is nu waarom wij bij de ASPI ieo zo enthousiast zijn om mindfulness en meditatie uit te dragen.

De basis van mindfulness en mediteren
Klik hier voor een basisoefening. 
Na verloop van tijd, dit kan dagen of weken zijn, dus wees geduldig, zul je misschien gaan merken dat er ruimte tussen je gedachten komt. Dit zal natuurlijk en vredig voelen. En langzaam aan worden deze gedachteloze perioden langer. Er gaat ruimte ontstaan voor iets totaal anders. Iets dat je misschien heel vertrouwd voorkomt, waarin je het gevoel hebt thuis te komen. Een gevoel van vrede, rust, ruimte……… 
Ervaar het maar.

Kun je zonder leraar? 
"Eigenlijk niet, zeker niet in het begin", zeggen veel van onze cursisten. De ervaring leert dat toen zij hun leraar vonden, zij in een gewenste stroomversnelling kwamen.

Wil je het voorlopig echter nog alleen doen, neem daar dan alle tijd voor.

Het mindful meditatieprogramma van de ASPI ieo
Klik hier voor informatie over de mindfulness meditatie basiscursus
Klik hier voor informatie over de mindfulness meditatie cursus voor gevorderden
Klik hier voor informatie over de mindfulness meditatiecoach
Klik hier voor informatie over de mindfulness meditatie leraar I
Klik hier voor informatie over de mindfulness meditatie leraar II

Het zijn betrekkelijk korte cursussen, met een prachtige en leerzame inhoud. Door de modulaire opbouw heb je de optimale vrijheid om steeds weer voor jezelf te bepalen of je nog verder wilt of dat het voor nu goed is en je wellicht later verder gaat. Want voor alles, vinden wij het belangrijk dat jij doet wat bij jou past.

Meer informatie? Contact
Inschrijfformulier

Planning

Zielsblij

Zielsblij Workshop-dagen voor je persoonlijke v... Lees meer »

Reanimatie / AED van volwassenen en kinderen

Reanimatie Het is iets wat je nooit hoopt mee t... Lees meer »

Psychofysiologie (VVET: PSBK/MBK PE-punten)

Psychofysiologie (MBK/PSBK bijscholing) VVET th... Lees meer »