Zoeken in de website

Inschrijven Nieuwsbrief

Afl. 3 Toegepaste spiritualiteit

Exclusief voor de ASPI geschreven.

Spiritualiteit bestaat niet. Althans de scheiding tussen onze materiële wereld en het vluchtige in dit universum. Er is geen scheiding, alles is één. Erkennen dat spiritualiteit op zichzelf staat is het ontkennen van spiritualiteit in haar ware vorm. Zoals ik ook de illusie in stand hou dat ik afgescheiden ben van het universum. Een illusie verandert niets aan de werkelijkheid.

Deze week ontmoette ik een vrouw. Ze trad op tijdens een open podium in een café. Ze vertelde dat ze spiritualiteit in haar hele leven had doorgevoerd. En hardop verkondigde ze het woord van het universum. Ik kreeg de indruk dat ze daarmee vooral aantoonde hoeveel mensen er nog niet aan toe zijn.

In de pauze sprak ik haar aan: ‘Je hebt gelijk, er is een energie van verandering. En die verandering is gaande.’ Even was er resonantie. Een vrolijk gesprek vol herkenning en openheid volgde. Vervolgens vielen me de verschillen in inzicht op. Soms krijg ik jeuk van zweverige types. Ook in dit gesprek waren momenten die schuurden aan mijn opvattingen. Natuurlijk ligt dat bij mij. Het was vooral een oordeel over mijn eigen voorliefde voor kristal, wierook en leuke hebbedingetjes. Terwijl mijn verstand constant schreeuwt dat het om de inhoud gaat en niet om de vorm die spiritualiteit aanneemt. Dat is gereedschap. Gereedschap heb je nodig om tot het doel te komen. Het is goed om te weten hoe je gereedschap op een goede manier kunt gebruiken. En er zijn ook mensen die alles met hun blote handen kunnen. De ware kunst, volgens mij. Ambacht. Gereedschap is niet het doel. Spiritualiteit is geen excuus om te vluchten uit de werkelijkheid. En dat gebeurt als ik het gereedschap verhef tot doel.

Het is een dunne lijn om over te balanceren. Het verlangen naar ontwikkeling. En in ontwikkeling is het nodig eerst nieuwe vaardigheden eigen te maken. Dat kost moeite. Wel merk ik dat wanneer ik lang genoeg volhoud, de nieuwe vaardigheid uiteindelijk onderdeel wordt van het leven.

Door op te gaan in het dagelijks leven, houdt spiritualiteit op te bestaan.

Irene Suis Hakjes

Deze column is een verslag van mijn persoonlijke zoektocht in de wereld van spiritualiteit. Daarmee geef ik vorm aan mijn eigen waarheid. Voor de zoektocht naar jouw eigen waarheid ben je zelf verantwoordelijk.
Ik wens je alle goeds bij die zoektocht.

Planning

Jaartraining Intuïtieve Spirituele Zelfontwikkeling (JISZ)

Jaartraining Intuïtieve Spirituele zelfOntwikke... Lees meer »

Auralezen

Deze lesdag is zó ingericht dat zowel beginners... Lees meer »

JISZ overgangstentamen

Schriftelijk overgangstentamen Jaartraining Int... Lees meer »

Klinische training

Klinisch TRAINEN Klinisch getraind worden is ni... Lees meer »