Zoeken in de website

Inschrijven Nieuwsbrief

Afl. 2 Ex-Echo

Exclusief voor de ASPI geschreven. 

'Ken uzelf.' Dat stond te lezen boven de ingang bij de tempel van het orakel van Delphi. Volgens de legende stelde een koning het orakel de vraag wat er zou gebeuren wanneer hij een naburig koninkrijk aan zou vallen. 'U zult daarmee een groot rijk ten gronde richten,' was het antwoord. De koning trok ten strijde en werd genadeloos verslagen. Hij keerde terug naar het orakel in de veronderstelling dat de voorspelling onjuist was. Er was echter wel een groot rijk vernietigd, zijn eigen rijk.

Wie ben ik? Een vraag waarvan het antwoord vele lagen kent. Voor mij begon de zoektocht naar het antwoord zo'n vier jaar geleden. Kort daarvoor was ik weer eens ouderwets vastgelopen op het werk. Natuurlijk de schuld van enkele collega's, de klootzakken! Alles paste ik toe om de situatie naar mijn hand te zetten. Naar hartenlust oordelend over collega's. Ik koesterde mijn vergulde oogkleppen. Zo'n talent verleer je niet snel.

Alleen was ik degene die vastliep, niet die collega's. Ik vroeg me af; 'hoe nu verder'. Ik pakte het enige boek over spiritualiteit dat ik toen had, uit de kast. Sloeg het op een willekeurige plek open en begon te lezen: 'ken uzelf'. Het raakte, ik sloeg het boek weer met een klap dicht.

Wie ben ik?

Sinds die dag worstel ik regelmatig met die vraag. Niet heel bewust, hij komt zo nu en dan op mijn pad. Natuurlijk kun je jezelf beschrijven, bijvoorbeeld tijdens een kennismakingsrondje. Ik ben een dromer, open, nieuwsgierig en verzot op mooie woorden. Ook word ik graag aardig gevonden. Als je dan een column mag schrijven die in grote lijnen over je persoonlijke zoektocht gaat, is het verleidelijk om een zo mooi en positief mogelijk beeld neer te zetten.

Volgens mij komt iemand zelden van zijn angst voor het donker af, door op het strand te gaan liggen zonnen. Onze duistere kant is volgens mij eenvoudig de keerzijde van dezelfde medaille. Ik ben ook onzeker of mijn geliefde mij nog steeds seksueel aantrekkelijk vindt. Ik kan enorm doordrammen. Er is nog genoeg om aan te werken in het tweede en derde chakra. Nog steeds betrap ik mezelf erop dat ik een ander vaak afmeet aan de vraag of ik beter ben. Eenvoudig een eenzaam wedstrijdje zijn naar Gods gelijkenis en niets minder. Weinig spiritueel, ik weet het. Mij is geleerd om niet te hard te oordelen. Dan ook niet over mezelf. Toch is het nog steeds niet makkelijk dit helemaal los te laten. Ook al ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat het leven geen wedstrijd is.

Daarnaast heb ik een zeer sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Vroeger had ik moeite met autoriteit, tegenwoordig heeft autoriteit meer moeite met mij. Langzaam komt een mens vooruit. Uit angst of ontzag heb ik mijn kracht lang onderdrukt. Wat zul je wel niet van me denken als ik mijn afwijkende variant van de werkelijkheid deel? Wat zou er gebeuren als ik echt helemaal mezelf durf te zijn? Hoever mijn kracht reikt en wat deze is, begin ik net pas te ontdekken. Om nieuw te kunnen bouwen is het soms nodig eerst ruimte te maken door bestaande opvattingen af te breken.

Daar wringt de schoen ook. Ik schrijf deze column namelijk onder pseudoniem. Hoezo open?! Spiritualiteit gaat toch vooral over eerlijkheid? Ja doei, ik ben ook niet perfect. En hoewel het risico klein is, heb ik er geen zin in om op straat aangesproken te worden op mijn problemen. Daarnaast zijn er in mijn omgeving een paar fanatieke inquisiteurs. Ik heb op dit moment nog geen zin me te moeten verdedigen omdat ik aan die ‘zweverige onzin’ doe. Wie weet ben ik in een vorig leven wel op een brandstapel geëindigd.

Waarom dan toch een column? Deels ego. Natuurlijk vraag ik me af of ik het kan, iets bijdragen aan alles wat al geschreven is. Maar niet alleen dat. Door dit te schrijven word ik gedwongen langs de afgronden van mijn ziel te gaan. Een plek die ik anders uit de weg zou gaan. Misschien brengt het ons beiden iets goeds. Jou én mij.

Terug naar de vraag; wie ben ik?

Ik ben niet mijn denken. Gedachten gaan aan de haal met de werkelijkheid. Ze kleuren mijn angsten. Het rationele is volgens mij een hulpmiddel, dat je aan het eind van je leven weer los laat. Gereedschap. Een wijze man vertelde mij dat hij, voor zichzelf, een tijd lang hardop de vraag stelde 'wie ben ik?' Om vervolgens goed te luisteren. Echo...ego...echo. Anderen zeggen dat je ego je beschermt om niet door anderen omver gelopen, of gekwetst te worden. Zoek zelf de gezonde balans maar.

Gekwetst worden heeft er volgens mij mee te maken dat ik de wereld niet kan accepteren zoals deze is. Zowel mijn eigen imperfectie, als die van de ander. Onkwetsbaarheid ligt achter de poort van het loslaten van verlangen. Wat eenvoudiger te constateren is, dan er naar te leven. Wanneer ik niet onder ogen wil zien welke problemen er zijn, negeer ik de werkelijkheid. Ben ik dan mijn angsten? Wat blijft er over als je alle ballast overboord gooit? Ik?

Jij ervaart deze wereld vanuit jezelf. Misschien draait deze wereld wel om jou. Als jij er niet was, zou de wereld niet gezien worden zoals jij het ziet. Zonder jou zou deze tekst niet gelezen worden. Misschien ben jij het universum. Het kleine in het groot, het grote in het klein. Als de deuren van de spiritualiteit zich voor je openen, ontvouwt zich de weg met een grote kracht. Een kracht waar jij onderdeel van bent. Met die kracht kun je creëren, en ook vernietigen. Een kracht die daarom komt met een grote verantwoordelijkheid. We zijn uniek. Jij bent de enige die dit leven leidt. Anderen willen graag onze keuzes beïnvloeden, maar alleen jij kunt jouw keuzes maken. Maak je eigen keuze!

Wie ik ben? Ik ben degene die mijn keuzes maakt. Ik ben op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘wie ben ik, wat is mijn koninkrijk?’ Dat is mijn zoektocht die gelukkig nog altijd verder gaat.

Is de vraag soms belangrijker dan het antwoord, eenvoudig om wat zij in beweging brengt?

En jij? Wie ben jij?

Irene Suis-Hakjes

Deze column is een verslag van mijn persoonlijke zoektocht in de wereld van spiritualiteit. Daarmee geef ik vorm aan mijn eigen waarheid. Voor de zoektocht naar jouw eigen waarheid ben je zelf verantwoordelijk. Ik wens je alle goeds bij die zoektocht.

 

 

Planning

JISZ 2021-2022 afsluitend tentamen

Schriftelijk afsluitend tentamen Jaartraining I... Lees meer »

Auralezen

Door een aurareading kan je een ander helpen zi... Lees meer »